Parowary
Parowary
Poradnik eksperta
Parowar – nowoczesne gotowanie na parze

Gotowanie na parze to świetny sposób na przygotowanie zdrowych, dietetycznych posiłków. Każdy, kto jest nastawiony na ograniczenie, a nawet wyeliminowanie tłuszczy z codziennej diety powinien rozważyć zakup takiego urządzenia. To idealny sposób na przygotowywanie posiłków dla małych dzieci, osób aktywnych fizycznie oraz tych, dla których utrzymanie zdrowej diety jest istotnym elementem terapii.

Parowary Goetze & Jensen są często polecane przez użytkowników ze względu na ich cechy charakterystyczne:

  1. intuicyjna obsługa i sterowanie,
  2. minutnik do ustawienia konkretnego czasu gotowania,
  3. solidne, wytrzymałe naczynia, które można myć w zmywarce.

Osoby bardziej zabiegane i te nieco roztargnione docenią opcje automatycznego wyłączania, która zapobiega nadmiernemu zużyciu prądu i uszkodzeniu urządzenia.

Dobry parowar elektryczny znacznie upraszcza proces gotowania. Urządzenie ma własne zasilanie, co sprawia, że nie trzeba korzystać z kuchenki. Dzięki temu sprzęt ten można wykorzystać w różnych miejscach. Kompaktowa budowa sprawia, że parowar zajmuje naprawdę niewiele miejsca. Biorąc pod uwagę, że gotowanie może odbywać się na kilku poziomach, z których każdy odpowiada pojedynczemu garnkowi, to jest to spora oszczędność energii w porównaniu do tradycyjnego sposobu gotowania.